Auditul SEO, de-a fir a păr

V-am povestit săptămâna trecută la ce-i bun un audit (ca sa nu zic musai) și m-am angajat să vă spun și ce ar trebui să includă unul bunișor. Sunt parolistă, deci să purcedem!

Înainte de a intra în pâine, trebuie să spun că nu mă adresez colegilor de breaslă; știu și ei ce să facă și ce nu. Mă adresez, în primul rând, deținătorului de site, care caută ajutor SEO, dar nu știe ce să ceară și la ce să se aștepte.

Orice specialist cu capu’ pe umeri îți va cere acces la Google Analytics (GA) și la Google Search Console (ex. Webmaster Tools). Dă-i; nu e moft. Dacă ți-e teamă de trădare, semnează un acord de confidențialitate.

Un audit cuprinde neapărat recomandari tehnice, de conținut și off page. Hai s-o luăm cu liniuță de la capăt, ca să ai un checklist numai bun de bookmark-uit:

 • Securitatea site-ului. E bine să ai tot site-ul securizat (HTTPS). Dacă nu ai resurse, măcar paginile prin care se preiau date confidențiale ale userilor.
  Există tool-uri care verifică cum stai cu SSLul, ca https://www.ssllabs.com/ssltest/. Nu le-am testat temeinic, așa că nu mi-aș pune gâtul jos pentru ele.
 • Viteza de încărcare. Cel mai probabil, vei primi o listă de recomandări scoasă dintr-un tool al lui Google făcut fix pentru asta. Poți să le iei de bune.
  * Tip: ar trebui să primești câte o analiză pentru fiecare tip important de pagină, nu numai pentru homepage.
 • Probleme de găzduire. Ne asigurăm că nu împarți serverul cu „dubioși” și că nu stă site-ul mai mult jos decât sus. Ne folosim de tooluri ca http://www.yougetsignal.com/tools/web-sites-on-web-server/ și de GSC.
 • Starea indexării. Asta se află din Google Search Console (GSC) – Index Status și Sitemaps. În esență, SEOfilul se va asigura că paginile relevante sunt indexate.
  De asemenea, va verifica și fișierul robots.txt, dar se va uita și în codul HTML, în head-ul paginilor, după vreun NOINDEX indezirabil.
 • Conținutul duplicat din interiorul site-ului sau conținutul care se află și pe alte site-uri. Pentru asta ne folosim tot de GSC, zona de îmbunătățiri pentru HTML, dar și de Google Search și de tooluri ca Copyscape. Dacă nu știi cu ce se manâncă asta, uite detalii despre conținutul duplicat în cazul site-urilor de eCommerce. Promit o completare pe zona de conținut, care are caracteristici distincte. Pe scurt, atenție să nu ai taguri și categorii care să targeteze aceleași cuvinte cheie.
 • Probleme ale URL-urilor. Aici ne uitam după URL-uri dinamice, foarte lungi, cu caractere nerecomandate sau fără cuvinte cheie. Toate sunt NO-NO. Analyticsul e de ajutor. Dar și SERP-ul (Search Engine Results Page).
 • Linking intern. Vânăm probleme ca: prea multe linkuri în pagină, pagini orfane, ajax-uri neinspirate, breadcrumbs nefericite sau inexistente, ancore aiurea. Pornim de la varianta cache – text only a paginilor. De acolo ne ghidează meseria, experiența, magia și harul ;).
 • Probleme de crawling: pagini 404, în principiu, dar și redirecturi neindicate. Tot GSC e de ajutor, zona de Crawl errors. Îți spunem și ce-ar fi bine să le faci 🙂 Mai folosim si alte tooluri, ca ScreamingFrog.
 • Schema.orgtestare și recomandări de implemetare, dacă e cazul.
 • Probleme legate de conținut: conținut ascuns, supraoptimizare, conținut neindexabil etc.
 • Diagnostic offpage. Moz are un tool bun. Ahrefs altul. Și Majestic îmi plăcea pe vremuri. Am auzit vorbe bune și despre CognitiveSEO și nu pot să nu-i menționez, fiind de-ai noștri. Ne uităm dacă profilul de linkuri este natural-ish: puține linkuri site-wide, să fie și cu nofollow și fără, cu ancore variate pe cuvinte cheie sexy, de-astea. Iar, ține mult și de „nas”.

Pe lângă toate acestea, unii pot include și:

 • Keyword research și strategii de poziționare parțiale sau la nivel de site. Aici e nevoie de un articol separat, dacă te arde curiozitatea.
 • Recomandări de meta taguri și conținut pentru fiecare tip de pagină, în funcție de research-ul de mai sus.
 • Recomandări generale pentru acțiunile viitoare: cum să scrii conținut SEOfriendly, cum să atragi mai multe linkuri șamd.
 • Recomandări pentru optimizarea imaginilor și a video-urilor.
 • Recomandări legate de setarea conturilor GSC și GA.
 • Recomandari legate de UX și UI, care influențează direct și SEO.

Un audit făcut pe ffwd va cuprinde ~80% conținut standard, care s-ar putea aplica tuturor site-urilor de când a rămas mama site-urilor însărcinată și până în prezent. Generalisme de tipul: paginile 404 sunt dăunatoare site-ului. Acum are 500 de pagini 404. Recomandam redirectarea către alte pagini relevante din site + listă de pagini 404, asa cum o exportă GSC. Fără niciun fel de analiză pe tipuri de pagini 404 și strategii de redirect.

Aceste fițuici SEO sunt făcute de specialiști care lucrează volum maxim în timp minim și care oferă servicii rudimentare la prețuri foarte mici.

De-a lungul timpului, am văzut două tipuri de audituri: care cuprind toate punctele, indiferent că sunt probleme sau nu, sau care ating doar zonele deficitare. Dacă nu știi dacă ai de-a face cu un audit de ultimul tip sau cu unul făcut pe genunchi, întreabă despre ceea ce crezi că lipsește; ai dreptul, doar tu plătești 🙂

PS: Toolurile folosite sunt fără număr fără număr fără număr; aceasta nu este o listă completă.

 

Un comentariu la „Auditul SEO, de-a fir a păr”

 1. Complet de acord cu tine. Cam 50% din cei care spun ca au mai avut pe cineva pe SEO nici nu au cont GSC. De aici se intelege ca poti sa te astepti la orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *