SEO: to audit or not to audit?

De când mă știu eu SEOfilă pe lumea asta, am început orice optimizare cu un audit. Pe cât de uzuală îmi pare mie această abordare, pe atât de surprizătoare este pentru beneficiari, ceea ce înseamnă că există o prăpastie între noi 🙂 Hai s-o acoperim cu informație.

Atunci când batem palma, eu – specialist și tu – deținător de site, facem un schimb: eu îmi asum că în termen de x luni îți voi aduce y% mai mult trafic organic (sau alte rezultate cuantificabile), iar tu îți asumi că mă plătești (indiferent sub ce forma). Asta înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să se asigure că poate livra rezultatul.

Imaginează-ți că te duci la medic să faci o lipoabsorbție: vrei să-ți crească valoarea pe piață, nu? 🙂 Medicul va spune: stai oleacă; hai să vedem că ești sănătos, că ai o stare generală bună. O să-ți facă un set de analize, să vadă că suporți operația, o să te palpeze, să nu ai, Doamne-feri, vreo gâlmă în zonă șamd. Dacă găsește ceva nasol, poate vrei să bagi banii în a supraviețui, în loc să fii frumos într-o garsonieră subterană. Toate astea costă timp și resurse și le vei plăti, fie inclus în prețul (ușor ridicat) al intervenției, fie separat.

E posibil ca, nu foarte demult, să fi făcut deja toate analizele solicitate acum. Crezi că vei intra direct sub cuțit? Nu. O să le refaci. Poți să te simți puternic ca un taur, dar să ai o problemă majoră, în stare incipientă, înca asimptomatică. E miza prea mare să ardeți etape: tu riști să te îmbolnăvești de deces, medicul să aibă un malpraxis în palmares.

La fel ca la medic, e bine să îți faci controale periodice, mai ales după ce ai întervenit în site. De cele mai multe ori, e doar un demers care îți confirmă că poți dormi liniștit; dar, dacă o singură dată te-a ajutat să prinzi o problemă din pripă, obiceiul de a face un control periodic ți-a salvat viața. Ăăăă … site-ul.

Data viitoare, îți spun și ce cuprinde un audit comme il faut, ca să știi pe ce dai banii, dar și cum să te prinzi dacă ți se servește o zeamă lungă de SEO.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *