Cuvintele cheie sau după ce iepuri merită să alergi

Înainte de orice, iar trebuie să îmi pun cenușă în cap că nu v-am mai spus nimic util de aproape două săptămâni. Nu mă scuz, dar camera de comerț și ANAFul nu sunt prietenoase cu timpul și cu nervii. Important este că acum exist ca PFA.

Azi îmi spăl păcatele (alea profesionale) și să vă povestesc despre un aspect care poate părea banal, chiar la mintea cocoșului, însă pe mulți îi pune în dificultate: intenția din spatele căutării.

Hai s-o luăm logic, de la nevoie spre optimizare, ca să găsim calea spre echilibru, trafic, conversie, fericire și pacea mondială.

Pornim de la specificul site-ului. Ce face el? Ce tipuri de produse vinde? Sau ce teme dezvoltă în articole? Sau ce servicii oferă? Răspunsurile la aceste întrebări sunt cuvinte cheie de la care poți porni research-ul.

Pentru a simplifica situația, hai să discutăm pe un exemplu, că-i mai ușor de cuprins cu mintea: un magazin care comercializează articole sportive.

Prima decizie e cum împarți site-ul, care sunt categoriile în care împarți oferta: pe sporturi sau pe tip de produs? Mai exact, targetezi tricouri sau tenis? Răspunsul corect e nici-nici sau și-și. Știu, știu, te enervez, dar rabdă-mă.

Scopul oricărui business este profitul, da? Deci vrei să îți calce pragul oameni care convertesc, nu băgători de seamă.

Tenis are un pomelnic de căutări, vreo 50,000 pe lună. Îți plouă în gură deja și îți vine să pui mâna pe telefon să suni un SEOfil; mai stai oleacă. Pune-te în pielea omului care caută „tenis”. Ce vrea să găsească: informații despre sportul ăsta, transmisii live, rezultatele lunii la tenis, echipament pentru tenis, Federația Română de Tenis? N-ai idee, așa-i? Care e probabilitatea ca Gogu Căutătoru să vrea să cumpere măcar o minge de tenis de la tine? Spre zero 🙂

Ca să verifici, dă o căutare pe Gugle și vezi ce site-uri apar acolo în top: ai cu ce să te bați cu ele? Câți bani și ani ți-ar trebui să detronezi site-uri ca Digisport, Prosport, Livescore șamd? Și de ce crezi că Google le-a pus pe ele moț acolo și nu pe Decathlon, spre exemplu? Nu, nu e bătut în cap, ci a constatat că cei ce caută tenis, convertesc cel mai bine pe site-uri cu informații sportive, nu pe magazine online, deci asta vor, asta e intenția lor de căutare.

Când ai îndoieli, întreabă-l pe Google. El știe, în general, ce vrea userul, având o relație de lungă durată cu el. Nu o lua, totuși, ca truism; nici nevestele nu știu totul mereu.

Dacă te dau banii afară din firmă (pe bune, cine ești?!), s-ar putea să vrei ca toți userii să vină la tine: și-ăia care caută sport, și-ăia care cauta tenis, și-ăia care caută echipament de tenis, și-ăia care caută tricouri, tot ce se poate! Dai un ban, dar aspiri tot traficul organic! Ai zice că e șmecherie, dar, admițând, prin absurd, că demersurile tale ar avea succesul preconizat, o să ai o groază de trafic care nu va converti. Gigel care a căutat „tenis” intră, nu vede știri sau scoruri, și iese cum a intrat: nesatisfăcut. În termeni de specialitate, îți crește Bounce Rate-ul până la cer, iar rata de conversie ți-ajunge în cazanele iadului. Ghici ce, și Google îți știe metricii și, cu cât sunt mai slabi, cu-atât mai jos te poziționează în SERP. În final, ajungi poate mai jos decât ai pornit, pe bani mulți.

Poză cu iepuraș drăgălaș pe imaș, menită să îți fure ochii

Soluția e să găsești cuvintele pe care le caută Gigeii care vor să cumpere. Cel mai probabil, vor fi de tipul „[tip produs] [sport]”* cu diverse cuvinte înainte/ după/ intercalate. Nu au 50,000 de căutări de bucată, dar sunt multe și se adună. Și convertesc. Și crești în SERP. Și vin mai mulți care convertesc, chestie care te urcă în SERP. Un fel de bulgăre care cade în sus.**

Și „tricouri” are ceva căutări, peste 5000 lunar. E mai aproape de intenția de cumparare decat căutarea după sport, dar cei ce caută tricouri, nu vor musai sport. E mai bine, dar nu perfect.

Soluția pe care aș alege-o în această situație, este să împart oferta după tip produs, cu filtre pe sport: tricouri (filtru cu valorile „tenis”, „baschet”, „fotbal” etc.), pantaloni (aceleași filtre), mingi, mănuși și ce mai vinzi tu pe-acolo. Cuvântul cheie principal targetat pe categorie va fi „[tip produs] sport”; mai puține căutări decât „[tip produs]”, dar mai bine targetat.

Ți-aș mai spune un singur lucru, înainte să mă retrag: SEO e doar necesar, nu și suficient. Dă-i userului toate căile necesare spre conversie. În cazul de mai sus, dacă te ține bugetul, alege o soluție tehnică suficient de complexă încât să permită încadrarea unui produs în mai multe categorii. Asta îți va permite să adaugi o împărțire alternativă pe sporturi, cu filtru pe tip produs. Problema duplicatelor o rezolvi cu tag-ul „canonical”; dar, despre asta, vorbim data viitoare. Până atunci, să convertim cu spor.

* Toate elementele din paranteze pătrate sunt variabile – ele înlocuiesc un anumit element. Exemplu: [Tip produs] înlocuiește numele unui tip real de produs, cum este „Minge”.

**Sunt și alți factori care influențează rezultatul. Exemplul este o simplificare.

Un comentariu la „Cuvintele cheie sau după ce iepuri merită să alergi”

  1. Buna, Oana.

    Ce tooluri de monitorizare keyworduri recomanzi? Free + paid, adica.

    Dar tooluri de monitorizare keyworduri in care sa se poata seta si concurenta (ex. 3-4 site-uri din nisa x de activitate) si sa observam saptamanal cum am evoluat pe Top 100 keyworduri, de exemplu, noi versus concurenta setata.

    Multumesc,
    Ovidiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *