Managementul crizei SEO

Tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să ni se ducă în jos și să ne panicăm. Ținem la vitalitatea traficului nostru organic! Dacă deții un site, te sperii că îți leșină afacerea, dacă ești specialist SEO, te panichezi mai puțin și mai des: știi că nu e întotdeauna o problemă reală, dar ai mai multe afaceri în responsabilitatea ta.

Cadere de trafic

Dacă ești de meserie, te las în pace, că știi singurel ce-ai de făcut, dar, dacă deții un site și pățești asta, iată ce poți face ca să identifici cauza (sau măcar să te apropii de ea):

  • Deschide Analyticsul. Du-te la Acquisition – All traffic – Channels. Setează o perioadă mai lungă pentru raportare și identifică pe grafic ziua când a început declinul. Acum schimbă datele; alege perioada din ziua declinului și până în prezent și compar-o cu perioada precedentă – același număr de zile. Dacă ai fluctuații notabile între zilele săptămânii, alege cea mai apropiată perioadă anterioară care să aiba același număr de zile și aceleași zile ale săptamânii.
    Știu, sună complicat, dar nu e: compară mere cu mere. Atât de ușor 🙂 Acum vezi cum a fluctuat fiecare canal în parte. Dacă s-au dus toate în jos, e o problemă mai mare decât doar organicul: ori a scăzut piața, ori ai o criză de imagine, ori ai probleme proaspete și mari cu securitatea sau cu viteza de încărcare a site-ului și userii renunță să mai intre pe site … cerul e limita; sau pământul, în cazul acesta.
  • Dacă beleaua e în principal pe organic, selectează numai traficul organic și vezi dacă e aceeași dată a rupturii (poate să păcălească ochiul fluctuația unui alt canal, spre exemplu un newsletter masiv care se suprapune cu picajul și care te poate împiedica să vezi buba la timp). Schimbă dimensiunea de pe Keyword pe landing page și vezi ce pagini au picat: filtrează pe tipuri de pagini și compară.
  • Când găsești tipurile de pagini afectate, gândește-te dacă ai facut schimbări asupra lor în acea perioadă: tehnice, de conținut, de design, de ofertă comercială. Dacă nu identifici, poți încerca să găsești o versiune mai veche a paginilor cu ajutorul wayback machine.
  • Uită-te și dacă data se pupă cu o schimbare de algorim. Ai lista aici. Dacă da, corelează tipurile de pagini afectate cu specificul update-ului (dacă ai baftă să fie confirmat) și vezi unde doare. Dacă nu știi ce au depunctat, vezi ce concurent a avut de câstigat de pe urma update-ului și fă și tu ca el, doar că mai bine 😉

Sunt doar câteva idei care îți indică de unde să apuci ața care se deșiră, nu o listă exhaustivă de investigații SEO. Împortant e să apuci problema de un capăt și să-i urmărești firul; ai mari șanse să dai de un nod.

Nu în ultimul rând, așteaptă-te să fie și sincope. Ești pe un tărâm care nu îți aparține: e grădina motoarelor de căutare, iar tu joci pe regulile lor, într-un teren, nu necunoscut, dar nici fără secrete. E, dacă vrei, la fel ca-n Hunger games: nu știi niciodată tot ce ți se coace, dar e bine să fii vigilent și înarmat cu know how, ca să pici în picioare.

Până data viitoare, să avem o săptămână fără emoții.

2 comentarii la „Managementul crizei SEO”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *