SEO: dacă nu te doare, probabil ești OK. Probabil.

Specialiștii SEO nu sunt ieftini, n-ai idee ce fac de fapt și te pun la treabă și pe tine. Chiar merită să te încurci cu unul? Nu, nu ma refer la partea sentimentală. Acolo sigur nu merită: indexează tot ce spui, au un cache năucitor, găsesc răspunsuri mereu și au boala auditării periodice. Măcar nu le pasă dacă ești urât(ă).

Din punct de vedere profesional, desigur, nu există un singur răspuns, căci viața nu e nici simplă, nici corectă:

  • Poți să trăiești și fără om de SEO, dacă ai arvunit și unul de-ăsta când ai făcut/ refăcut site-ul, iar traficul organic e satisfăcător și e in creștere constantă YoY (year over year). Zic YoY pentru că poți fi afectat de sezonalitate, ceea ce nu e simptom de bubă SEO. Ca la medic: dacă nu te doare, probabil ești OK. Probabil.

Există posibilitatea să ai o problemă tehnică pe care să nu o remarci pentru că unicul ei efect este ca nu permite o mai mare creștere. Ca niște canonicaluri greșite într-o secțiune mai nouă a site-ului, sau pagini cu potențial neindexate de când le-a făcut programatoru’ lor.

Se mai poate și să nu exploatezi site-ul la maximum; să ratezi o întreagă tipologie de căutări. Practic, crești, dar nu cât ai putea.

  •  Poți să te ocupi inhouse de unele aspecte. Dacă dezvolți o secțiune nouă, similară cu una deja existentă, poți să o faci pe același tipar, cu condiția ca tiparul să fie bun și să fie complet și corect documentat. Asta poate să fie OK dacă ai avut ajutor pentru SEO când ai creat secțiunea pilot. Doar vezi să nu faci ca Doamne-Doamne când a creat femeia: cam același lucru cu prototipul, dar cu limbariță.
  • Poți să ignori aproape complet aspectul dacă afișezi conținutul numai după logare, dacă nu urmărești să îți crești traficul sau dacă te cheama Amazon. Sau eBay. Ai priceput tu; dacă brandu’ ți-atârnă greu și mare.
  • Nu îți permiți să nu cauți un specialist BUN dacă ești la început de drum sau dacă faci o schimbare majoră. Lista gogomăniilor sinucigașe e ca o semidreaptă: știi unde începe, nu și unde se termină. De la o structură nefericită a site-ului, la probleme de indexare, conținut duplicat, redirecturi aiurea sau absente complet, probleme de securitate șamd.

Se întâmplă frecvent să vorbesc cu oameni care au ignorat SEO când era vital și au căutat ajutor abia când traficul a luat-o la vale. Teoretic, e bine ca îi caută și în ceasul al 13-lea. Practic, o sa dureze și o să coste, dar dau că n-au de-ales!

Cam așa stă treaba cu SEO: când e totul OK, tinzi să ignori aspectul; când se bușește ceva, ustură și-n cccălcâie!

Recomandarea mea, în cazul în care nu te scalzi în resurse și simți costul specialistului SEO la buget, este să ceri un audit complet măcar o dată pe an și atunci când faci schimbări majore. Poți avea surprize, numite, în industrie, și bug-uri. În SEO astea sunt de la „vai, reputația mea”, până la „dude, unde mi-e traficul?!”

Rămâi SEOsafe. Pe data viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *