Re: Structura arborescentă în eCommerce

Nu vă îngrijorați, nu m-am lăsat de despicat SEO în 4. Lucrez intens la un Glosar SEO, atât pentru voi cât și pentru mine: voi veți avea mereu la îndemână termenii explicați în limbaj fără esențe lemnoase, iar eu voi putea linka direct din articole spre el, fără să explic constant what is what.

Între timp, m-am gândit să mai dezvolt oleacă problema arhitecturii site-urilor de eCommerce, pentru că, se pare, dă bătăi de cap.

Când lucrezi de multă vreme într-un domeniu, unele lucruri devin de-a dreptul axiome. Nu îți mai pui problema de ce e bine așa și nu altfel. Așa faci de 5 ani, nimeni n-a contestat metoda, are rezultate, deci n-ai de ce să nu faci și în al 6-lea an la fel. Până apare un nou SEObeneficiar care te-ntreabă „da’ de ce așa?”. Și te uiți ca ceva la altceva (v-am zis că e un site decent). Întrebarea e pertinentă, numai că mintea ta nu a mai bătut cărarea argumentelor respective de hăt. E greu să găsești răspunsuri pe care nu le-ai mai rumegat de 5 ani. Surprinzător de greu. Vorba ‘ceea: ce nu folosești se usucă și cade.

Așa am pățit eu de curând și mi-am dat seama că ar prinde bine să îmi mângâi un pic sinapsele și să (re)găsesc motivele pentru care recomand cu atât aplomb structura arborescentă pentru site-urile de eCommerce. Să-mi challenge-uiesc un pic convingerile și să vă spun și vouă ce și de ce.

Pornesc cu un exemplu, ca să ne fie mai ușor să vizualizăm. Să zicem că vorbim despre un site care vinde numai rochii. Clientul știe că are mai multe șanse să prindă o poziție buna în SERP (e, vezi? la de-astea ne va prinde bine glosarul) cu un URL format direct din rădăcină, așa că structura aleasă de el este una în care  „rochii de zi”, „rochii de seară” și „rochii de ocazie” sunt categorii. Tot cu titlu de exemplu, luăm în considerare doar filtrul culoare cu valorile „negre” și „roșii”. Practic, site-ul (megasimplificat) va arăta așa:

Structura site ecommerce
Desenat cu mâna stângă în paint. Iertare

Ce mă deranjează cel mai tare aici (în afară de faptul că OCD-ul meu e în agonie, însângerat și moare în mizerie)? Nu am unde să targetez „rochii”, ai zice. Ba am: homepage-ul. E un site de rochii, remember?
Dar „rochii roșii” unde-l targetez, pe care dintre cele 3 pagini mai goale decât fetele care dansează sus pe baar, sus pe baaar la 2 dimineața? Și cum controlez rezultatul, având în vedere că nu pot folosi canonical, pentru că nu vreau să sacrific organic niciuna dintre pagini? Pe „rochii de ocazie roșii”, vreau să ies cu /rochii-ocazie/rosii.

Ar fi mai cu minte să o trimit pe Cosânzeana într-o pagină cu 50 de rochii roșii. Îmi pun fee-ul pe 5 ore că va fi mai mare rata de conversie în acea pagină decât în oricare dintre celelalte 3. Adică va aduce mai mulți bani.

LE: asta înseamnă să organizăm site-ul arborescent, adică așa:

structura arborescenta eCommerce
Unde /rochii/rosii va găzdui toate cele 50 de rochii roșii din site, iar /rochii e categorie

Mai e un aspect care se complică atunci când, în loc de o categorie, ai trei: meniul. Dacă acest site ar vinde tot ce ne acoperă epiderma și ar fi construit pe același tipar, câte linkuri ar avea meniul? Consecința directă e ca link juice-ul („puterea” SEO transmisă de la o pagină la alta, prin intermediul linkurilor, fie ele interne sau externe) se va dispersa cu țârâita între 300 de pagini, în loc să se ducă șuvoi unde trebuie, în ceea ce ar fi trebuit să fie categoriile, care aveau nevoie de tot efortul pentru a aduce trafic din căutarile alea grase, gen „rochii”.

E posibil să gândești că se aplică numai unor produse. Că un site care vinde vacanțe aduce utilizatori cu alt comportament: cine vrea în Thassos, nu vrea în Santorini, sau nu-și permite. Dar, dacă, parcurgând o listă completă cu vacanțe în Grecia, va constata Gogu că Santorini – Thassos – o stea = – 80 de Euro + recunoștința veșnică a nevestei, poate se sucește, iar tu ai 80 de Euro în plus în portofel. E un scenariu plauzibil.

Mai există un scenariu ArborescentȘiNuPrea, mai cuminte decât anteriorul: acela unde și „Rochii” e categorie de sine stătătoare, ca și Rochii de zi, de seară și de ocazie. Așa:

structura site ecommerce
Desenat cu cealaltă mână stângă în paint

Teoretic, dacă nu te pune păcatul să pui un filtru cu valorile zi/seară/ocazie în categoria de rochii, ai ocolit pericolul duplicatelor. Altfel /rochii/seara/roșii și /rochii-seara/rosii ar fi fost duplicate, la fel și combinațiile lor cu alte filtre.

Luăm iar în colimator căutarea „rochii roșii”. Are volum, vrem să optimizăm, să aducem cât mai multe Gigele care vor sa fie cireșelele balului. Avem 4 pagini cu rochii roșii, toate 4 de același rang: categorii filtrate. Nu există niciun indiciu în URL că 3 sunt, de fapt, copiii paginii /rochii/rosii. Google alege între ele ca între surori.

E drept, „mama” are produse cât toate la un loc și nu are cuvinte intercalate în keyword: „rochii roșii” e întreg în URL, title, h1. Astea sunt doar 4 criterii, iar Google se laudă cu vreo 200 și nu toate sunt ușor de controlat: ancorele linkurilor care vin spre pagini, calitatea ofertelor, bounce rate-ul, rata de conversie etc. Nu e chiar a panică, dar, dacă ți-a dat creatorul gândul cel bun să te documentezi de la bun început, îți recomand să alegi varianta în care poți controla cele mai multe și mai importante elemente (ierarhia paginilor e unul).

Dacă vorbim despre rescrieri de URL-uri, de reorganizare, deja treaba se complică. Stai strâmb și judecă drept ce ai de pierdut și pentru cât timp, câte URL-uri tre să schimbi, cât trafic organic îți aduc ele și dacă business-ul tău își poate permite o scădere temporară.

Dacă rămâi cu forma imperfectă, fii bun cu tine însuți și printează pe toți pereții viitoarelor tale sedii: nu adăugați filtre de stil în categoria mama, chiar dacă pare esențial și evitați asta și când extindeți gama! Poți băga mâna în foc că, după ce îți vei delega toate atribuțiile lumești și vei privi numai sheet-uri cu sume fabuloase, va mai ști cineva de ce lipsesc filtre aparent esențiale de acolo?!

Dacă ar fi să dau un sfat nesolicitat, ar fi următorul: gândește-ți site-ul de parcă ar trebui să îl înzecești și ca număr și ca tip de produse, pe aceeași structură, mâine. Și ai fi în vacanță când se va întâmpla asta. Think big!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *