Structura unui magazin online

Când intri într-un hipermarket, te aștepți să găsești toate păpușile în același loc, toate conservele de pește la un loc și, dacă în capul raionului scrie „produse de panificație”, dar dai peste broccolli, te cam superi. Timpul tău e prețios și n-ai niciun chef sa faci pe detectivul în magazin.

Perfect. Asta așteaptă și clientul site-ului tău de eCommerce. Dacă vrei să îi iei banii, nu îl pune să și muncească pentru asta. Scotocitul e muncă; se duce din 2 mișcări de mouse la vecinul de www care știe să își țină marfa toată astfel încât vizita lui să fie scurtă, ușoară și să-i satisfacă toate năzuințele.

Cum ar zice onlinerii, în limbaj (sec) specific, indiferent că vorbim despre un site cu 100 de produse, sau despre unul cu 1.000.000 de produse în ofertă, site-urile de eCommerce trebuie să fie organizate și prezentate astfel încât să ajute și să încurajeze conversia (vânzarea). Asta înseamnă o structură clară de categorii, cu denumiri specifice și optimizate pentru motoarele de căutare. Adică, dacă vinzi gogoși, nu le numi rotocoale de plăceri vinovate. N-am chef de ghicitori, vreau sa îmi cresc glicemia. Atât.

Dacă ești abia la început și nu ai fonduri pentru SEO, îți sugerez să te gândești cum ai căuta pe Google dacă ai vrea sa ajungi direct la un raft virtual cu acel tip de produse, fără să te mai plimbi prin tot magazinul. Mai întreabă 2-3 amici; nu pica în capcana de a te considera utilizator tipic. Vei avea de ales între „jucării de pluș” și „plușuri”, „laptopuri” și „notebookuri” șamd.

Odată ajuns la raftul corect, oferă-i clientului posibilitatea de a rafina oferta, de a o segmenta, prin filtre foarte bine structurate. Dacă vreau o conservă de porumb fără zahăr, vreau să văd iute unde sunt toate și să aleg dintre ele. Aceleași principii SEO se aplică și aici: e musai să găsești combinația de cuvinte (care include denumirea categoriei și a filtrului) pe care ai cauta-o ca să ajungi pe acea bucățică de raft (pe acel listing filtrat). Dacă ai căuta pe Google, ce ai scrie în bara de seach: „jucării de pluș mari”, „jucării de pluș gigant”, jucarii uriașe de pluș”?

structura site arborescenta

Nu adăuga filtre inutile. Nu vei aduce nici trafic suplimentar din motoarele de căutare și riști să pierzi și utilizatorul „printre rafturi”, ca domnișoara care rămâne fată batrână pentru că are prea multe opțiuni și se gândește până
încărunțește.

Dacă ai senzația că nu merită efortul să faci asemenea săpături în logică, nu te opri din citit. Ai dreptate, sunt probabil 5 amețiți care vor paste integrale fără gluten; dar ăia știu exact ce vor. Din cei 5, 2 îți vor da seria cardului. Asta e o rată de conversie foarte sexy. Mai atrăgătoare e doar cea provenită din căutari după
denumirea exactă a unui produs.

Paginile de produs au o importanță deosebită. Ele aduc ultimul argument pentru conversie, așa că investește în ele. Folosește denumirea sub care e cunoscut produsul, nu te da creativ. Oferă informații detaliate și relevante despre produs, în cât mai multe forme: descrieri la obiect, imagini clare, mari, din unghiuri relevante, eventual chiar video-uri de prezentare. Ca la un date: pune calitățile în valoare. Toate. Și ai grijă să se prindă că ești pe piață; pune butonul ăla de cumpărare la vedere. Evidențiază-l.

Asta e cam cea mai simplă structură pe care o poate avea un magazin online. Sigur, poți să faci un raion numai cu promoții, să scoți produsele cu marjă mare de profit în față, adică poți dezvolta și alte tipuri de pagini, care să targeteze alte căutari și nevoi comerciale. Dar, până la floricele, trebuie să ai o bază beton, altfel o să te usture la buzunar mai încolo.

Până data viitoare, îți spun că, fie site-ul cât de mic, invește în SEO măcar un pic 🙂 Lăsând gluma, cel mai bun moment să implici un specialist SEO este înainte de a construi site-ul. E mult mai ușor și mai ieftin să incepi cu o structură optimizată, decât să o corectezi ulterior.

Profitul fie cu tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *